BIM – Building Information Modeling
בתרגום לעברית מידול מידע הבניין, זוהי השיטה החדשה להקמת פרויקטים בישראל, האם זה נכון?
שיטה זו נהוגה בעולם כבר כ-15 שנה, והחלה להיכנס לישראל בחמש השנים האחרונות. אנו בYK- הנדסה ירוקה נחשפנו לשיטה בשנת 2013 והתחלנו להטמיע אותה בפרויקטים שביצענו באספקט חלקי בלבד, אך בימים אלו השיטה תיושם במלואה בכל הפרויקטים העתידים שלנו.
ה-BIM היא שיטה, ויש גורמים שמבלבלים אותה עם תוכנה. ישנן מספר תוכנות שעובדות בשיטה של ביצוע תכנון תלת ממדי, אבל התכנון הוא חלק מהשיטה. בישראל בחמש השנים האחרונות החלו מספר גורמים הנדסיים, אדריכליים וקבלניים לאמץ את השיטה, ואפילו קם פורום שנקרא 'BIM ישראל'. ברחבי העולם המערבי, אף קמו מספר חברות שלקחו את נושא התכנון התלת ממדי והחלו בניצול משאבי התוכנה בהם הם עובדים, על מנת להטמיע את כל המתודולוגיה של ה- BIM למקור אחד, האמור להקל על כל תהליכי יישום הפרויקט.
פרויקט בניה מתחיל ברעיון או נקרא לזה 'חלום' של יזם להפוך פיסת קרקע לנכס מניב ( אם הוא יזם פרטי), לתת מבנה שישרת את הציבור ( אם הוא יזם ציבורי). תהליך ה-BIM עוזר בכך רבות.
אז תהליך פרויקט הוא תהליך בעל מספר שלבים: מתחיל בייזום >פרוגרמה > תכנון ראשוני> תכנון מפורט>אנליזה וחישובים> תוכניות ומפרטים> ייצור>ביצוע>תכנון אתר ולוגיסטיקה>הפעלה ותחזוקה>שיפוץ ו/או הריסה. כל השלבים הללו לאו דווקא בטור, לפעמים מקבילים ולפעמים לא קשורים זה לזה, אבל בכולם יש מרכיב אחד חשוב והוא – מידע.
לתיאור ויזואלי ניתן לשים את כל השלבים שהוזכרו לעיל במעגל שבמרכז המעגל נרשום את המילה 'BIM' , וכל שלב מזין מידע ושואב מידע ממרכז המעגל.
כפי שידוע בכל פרויקט ישנם מספר רב של גורמים ( 'בעלי עניין' ) אשר שותפים לו, זה לא רק האדריכל ומתכנן המבנה ( הקונסטרוקטור), כי מספר 'בעלי העניין' שקשורים לפרויקט הוא רחב פי כמה. לכן המודל מאפשר באמצעות איחוד פיסות המידע (בצורה גרפית ממוחשבת), לתת לכל בעל ענין בפרויקט גישה מלאה. לדוגמא, יועץ המיזוג או יועץ החשמל, יכולים לשאוב מידע ולהכניס מידע, כך שהאדריכל והקונסטרוקטור יישארו בתמונה, ולהיפך כל שינוי שיעשה האדריכל יהיה נגיש אונליין לכל הגורמים. – זוהי המהות של ה-BIM.
לצערנו, ענף הבניה בישראל סובל באופן כרוני מפריון נמוך ביותר, חוסר יעילות, בזבוז, איכות בניה ירודה, העדר פיקוח נאות, חריגות בזמן ובתקציב. השיטה הזו יכולה לשפר בקלות את הרמה הקיימת כיום בישראל.
אחד מאבות ההבאה וההטמעה של השיטה הזו בארץ הוא פרופ"ח רפאל זקס, שהיה לכותב שורות אלו העונג ללוות אותו במחקרו על יישום אמצעי בטיחות בתכנון מבני. על פי דבריו 'ישראל היא שוק מסחרי קטן ומבודד יחסית והמודעות ל-BIM ולתרומתו העצומה לקידום , שיפור וזרוז פרויקטים של בניה ותשתיות, חלחלה לעוסקים בענף בארץ באיטיות'.
מדינות רבות דוגמת אנגליה, ארה"ב, קנדה, אוסטרליה וסינגפור להם יש תקנים לעבודה ב- BIM. בטכניון החל משנת 2006 החלו ללמד את שיטת ה-BIM בפקולטה להנדסה אזרחית. לא מלמדים יותר את השרטוט הממוחשב, אלא מתמקדים בתוכנות מידול מידע בניין קיימות, על מנת שהמהנדס ידע להפיק מידע גראפי הנדסי, כדי לייצר תוכניות וכל פרטי ביצוע הפרויקט.
משרד הביטחון הוא הגורם הממשלתי הראשון, אשר הרים את הכפפה. הוקמה ועדת היגוי העומדת בפני פרסום של 'נוהל BIM', אשר יחייב את הספקים שלו לעבור בהדרגה עד שנת 2019 לתכנון וביצוע כל הפרויקטים שיזכו בהם מהמשרד בטכנולוגית BIM. לאחר משרד הביטחון ישנה כוונה של יתר המשרדים הממשלתיים ללכת בעקבותיהם.
המהנדסים הצעירים, שלומדים היום, או שסיימו לפני מספר שנים מועטות הם מתחילים לחולל את השינוי המשמעותי, ומתחילים לראות תוצאות בשטח.
המידול הוא יצירת מודל של הפרויקט (מבנה או תשתיות), בצורה וירטואלית במקום בחומרים.
אם ניקח בניין כדוגמא : הכוח של יצירת מודלים תלת מימדיים נובע מהיכולת לערוך סימולציה של תפקוד ייעודי של הבניין, ניתן לבצע על מודל זה מספר אנליזות של אנרגיה, עומסים, ולראשונה בענף ניתן להכין אב טיפוס של מבנה בטרם הקמת הבניין, או שימוש בדמיון על מנת לנחש תוצאות.
לסיכום עולם הבניה מתפתח ועמו גם אנחנו צריכים לצעוד קדימה אל העתיד. ה-BIM הוא הדבר הבא בענף הבניה והתשתיות בישראל. וכרגע ה-BIM כבר עושה BOOM!!!